nieuwsbericht 2024-06

Fiscus gaat toeslagen zelf aanpassen

De Dienst Toeslagen begint met een proef onder ruim 12.000 toeslaggerechtigden, die als doel heeft te voorkomen dat mensen later alsnog geconfronteerd worden met een hoge terugvordering. Een aanpassing van de toeslag vindt alleen plaats als blijkt dat de gegevens niet meer kloppen.

Op jaarbasis moeten zo’n 500.000 mensen een bedrag aan ontvangen toeslag terugbetalen. ‘Wanneer Dienst Toeslagen constateert dat aanvragers te veel toeslag ontvangen, krijgen zij een persoonlijk bericht. Veel mensen reageren hier niet op en passen het voorschot niet aan. Zij moeten later de te veel ontvangen toeslag terugbetalen’, legt de Belastingdienst uit.

Toeslaggerechtigden van wie de toeslag wordt aangepast, ontvangen een persoonlijke brief, waarin zij worden gevraagd de gegevens zelf aan te passen. In de brief wordt ook aangegeven dat als de aanvrager het niet zelf doet, Dienst Toeslagen de aanpassing doorvoert.

 

Handhaving wet DBA (schijnzelfstandigheid)

Zzp’ers en hun opdrachtgevers ervaren grote onzekerheid over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA), die bepaalt wanneer iemand een echte zzp’er is of eigenlijk een werknemer.

De wet DBA bestaat al acht jaar, maar de Belastingdienst handhaaft nauwelijks. Vanaf 1 januari 2025 verandert dit.

Of iemand als ondernemer werkt of als werknemer hangt af van factoren zoals zelfstandigheid in werktijden en -methoden, en het bestaan van een gezagsverhouding. Sinds de invoering in 2016 is de wet DBA niet aangepast, maar een extra wet om verduidelijking te bieden is gepland voor 2026.

Veel zzp’ers vrezen hun zelfstandigheid te verliezen.

Werkgevers noemen het tegengaan van schijnzelfstandigheid positief, maar zijn het erover eens dat de aankomende handhaving veel onduidelijkheid met zich meebrengt.

Werkgevers zijn bang dat de flexibele schil van zzp’ers verdwijnt, wat volgens hen vaak nodig is om piekmomenten op te vangen.

Voor sommige sectoren, zoals cultuur, is werk seizoensgebonden en moeilijk in loondienst te regelen. Veel zzp’ers willen niet in loondienst. Zij vinden de wet betuttelend en waarderen hun vrijheid. Freelancers merken dat werkgevers terughoudender worden om met zzp’ers samen te werken vanwege de onduidelijkheid rondom de wetgeving.

 

Wijzigingen in Nederlandse Depositogarantie

Vanaf 1 september 2024 wordt de bescherming van rekeninghouders in Nederland door de Nederlandse Depositogarantie uitgebreid.

De garantie zorgt ervoor dat spaargeld tot €100.000 per persoon per bank automatisch beschermd is in geval van een bankfaillissement. In bepaalde situaties wordt dit bedrag tijdelijk verhoogd met €500.000.

De verhoogde bescherming van €500.000, die al gold bij aan- en verkoop van een eigen woning, wordt nu uitgebreid naar andere situaties, zoals pensioen, ontslag, huwelijk, of uitkeringen door verzekeringen of schadevergoedingen. Bovendien wordt de termijn van deze tijdelijke verhoging verlengd van drie naar zes maanden.

Daarnaast krijgen rekeninghouders nu vijf jaar de tijd om hun geld op te vragen via de Depositogarantie, en wordt het voor de uitvoerder, De Nederlandsche Bank (DNB), makkelijker om het uitkeringsproces te beheren. Niet-natuurlijke personen zonder rechtspersoonlijkheid, zoals maatschappen of vennootschappen, worden voortaan als één depositohouder beschouwd en vallen onder dezelfde bescherming van €100.000 per bank.

De eerste wijzigingen treden in werking op 1 september 2024, terwijl de wijziging voor niet-natuurlijke personen later zal ingaan via een Koninklijk Besluit.

Onze diensten