het urencriterium

Wil jij gebruikmaken van de ondernemersaftrek? Dan is het belangrijk dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. En: je moet voldoen aan het ‘urencriterium’. Dat houdt onder andere in dat je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar besteedt aan je bedrijf.
Voor het urencriterium tellen alle uren mee die je besteedt aan je bedrijf. Bijvoorbeeld ook uren voor offertes, je administratie of zakelijke reizen. En de uren die je maakt in de opstartfase van je bedrijf. Volg je een studie om je vakkennis op peil te houden? Dan tellen ook je studie-uren mee, en de reisuren voor je studie.
Ben je 5 jaar of langer ondernemer, en werk je daarnaast bijvoorbeeld in loondienst? Ook dan geldt het uren-criterium. Bovendien moeten dan de uren die je in je onderneming steekt, méér zijn dan de uren die je aan ander werk besteedt.
Je moet kunnen aantonen dat je voldoende uren aan je bedrijf hebt besteed. Hou je uren daarom goed bij.
Leg in ieder geval deze gegevens (digitaal) vast: datum, aantal uur dat je hebt gewerkt, waaraan je hebt ge-werkt.
Bewaar ook je opdrachtbonnen, offertes en facturen: daaruit blijkt dat je uren hebt gemaakt.
En: om gebruik te kunnen maken van ondernemersaftrek geldt dus ook dat je ondernemer moet zijn voor de inkomstenbelasting.
En belangrijk is dat er dan nog meer criteria zijn voordat je als ondernemer wordt aangemerkt.
Andere belangrijke zijn: zijn er meerdere opdrachtgevers, het lopen van ondernemersrisico en is er een website of wordt er op een andere manier aan acquisitie gedaan.

Meer weten? Wij horen het graag.

(25-05-16)

Onze diensten