Zelf (online) boekhouden

Zelf (online) boekhouden

In 2015 deed ruim een derde (36%) van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) aan online boekhouden, blijkt uit onderzoek onder 150 ondernemers. In 2013 was dit nog één op de vijf ondernemers (20%). Bijna de helft van de ondernemers (48%) verwacht nog in 2016 over te stappen op een online boekhoudpakket. Nu levert 44 procent van de klanten de data nog op papier aan bij een kantoor, de overbekende schoenendoos vol bonnetjes. Andere ondernemers gebruiken een niet-online boekhoudprogramma (16 procent in Nederland, 22 procent gemiddeld) of bijvoorbeeld Excel (15 procent, 32 gemiddeld in alle zes landen).

Ook wij merken een gestage groei in het aantal klanten wat (een deel van) de boekhouding zelf wil doen. Dat kan en is zeker niet verkeerd. Het zelf doen van de boekhouding geeft je sowieso beter inzicht in inkomsten en uitgaven en kan kostenbesparend werken. Je betaalt immers niet meer voor het simpelweg inkloppen van je cijfers, maar kunt je administratiekantoor voor de controle, afronding (aangifte Inkomstenbelasting) en advisering inschakelen.

Bij dat laatste is een waarschuwing echter wel op zijn plaats. Aanbieders van boekhoudpakketten claimen praktisch allemaal dat hun pakket zo goed en gebruikersvriendelijk is dat het boekhouden geen enkel probleem is. Maar boekhouden is een vak. Je doet het niet zomaar en het wordt snel onderschat. In de praktijk zien wij vaak situaties dat de boekhouding dermate onoverzichtelijk en chaotisch is geworden dat de ondernemer uiteindelijk veel meer kosten aan het repareren kwijt is.  

Een tweede opmerking is dat er een enorme hoeveelheid boekhoudpakketten is, met veel variatie in prijs, gebruikersgemak en mogelijkheden.

Ook wij hebben een keuze gemaakt in de pakketten waar wij mee werken. Vooralsnog zijn dat Exact Online, Offective en MoneyBird. Daarbij streven we naar maatwerk en maken met onze klanten duidelijke afspraken wie wat doet in de boekhouding. En klanten die niet aan een dergelijke oplossing willen, maar gewoon de papieren willen inleveren, blijven bij ons van harte welkom.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden: wij horen graag van u.  

(03-08-16)

Onze diensten