Wanneer is er recht op ondernemersaftrek?

Wanneer is er recht op ondernemersaftrek?

Om  gebruik te maken van de ondernemersaftrek moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting.

Er zijn verschillende criteria waarmee de Belastingdienst bepaalt of je als ondernemer wordt aangemerkt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vraag of er meerdere opdrachtgevers zijn, of er ondernemersrisico gelopen worden, of er een website is en of er aan acquisitie gedaan wordt.

Ook belangrijk is de vraag of je wel genoeg winst uit je onderneming kunt halen.

Daarnaast zijn er nog twee belangrijke criteria, het urencriterium en het grotendeelscriterium.

Het urencriterium houdt in dat je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar besteedt aan je bedrijf. Daarbij tellen alle uren mee die je besteedt aan je bedrijf, bijvoorbeeld ook uren voor het maken van offertes, je administratie of zakelijke reizen. Volg je een studie om je vakkennis op peil te houden? Dan tellen ook je studie-uren mee, en de reisuren voor je studie.

Het grotendeelscriterium is vooral van belang als je naast de onderneming ook nog in loondienst werkt. Dan geldt dat de uren die je in je onderneming steekt, méér zijn dan de uren die je aan ander werk besteedt.

Je moet altijd kunnen aantonen dat je voldoende uren aan je bedrijf hebt besteed. Daarom is een urenregistratie van groot belang.

Leg in ieder geval deze gegevens (digitaal) vast: datum, aantal uur dat je hebt gewerkt, waaraan je hebt gewerkt.

Bewaar ook je opdrachtbonnen, offertes en facturen: daaruit blijkt dat je uren hebt gemaakt.

 

Meer weten? We horen het graag.

Onze diensten