het nieuwe btw-identificatienummer

het nieuwe btw-identificatienummer

Nog voor 2020 krijgen alle eenmanszaken in Nederland een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit besluit is genomen uit privacyoverwegingen. Uit het omzetbelastingnummer is nu makkelijk het BSN-nummer van de ondernemer te herleiden. Maar met de nieuwe AVG (Algemene Veroordeling Gegevensbescherming) mogen bedrijven en instanties alleen persoonsgegevens delen als het noodzakelijk is. En dat geldt in dit geval niet.

De oplossing is nu dat alle eenmanszaken nog dit jaar een extra btw-identificatienummer krijgen van de Belastingdienst, naast het bestaande omzetbelastingnummer. Dat btw-identificatienummer moet dan vermeld worden op facturen en andere communicatie (bijvoorbeeld op de website). Voor de aangifte omzetbelasting kan gewerkt blijven worden met het bestaande omzetbelastingnummer.

Inmiddels zijn de eerste brieven verzonden met het nieuwe btw-identificatienummer.

 

Onze diensten