Nieuwe btw regels voor webshops

Dit is belangrijk nieuws voor ondernemers met een webshop die ook aan particulieren in andere EU-landen leveren. Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe, Europese btw-regels. Het uitgangspunt is dat de btw verschoven wordt naar het land waar de koper woont.

Concreet: bij een totaalomzet in andere EU-landen van meer dan € 10.000 per jaar (voor de hele EU, dus niet voor elke lidstaat afzonderlijk) moet er btw aangifte in de andere EU-landen worden gedaan. En dan moet er gerekend worden met btw-tarief van het land waar de klant woont. Wanneer de ‘buitenlandse’ omzet onder de € 10.000 mag er met de Nederlandse BTW gerekend (blijven) worden.

 

Aangifte doen in verschillende landen levert administratieve lasten. Om dat te beperken kan er gebruik gemaakt worden van een éénloketsysteem (One Stop Shop) van de Belastingdienst. Dit betekent dat alles voor andere EU-landen administratief in dat systeem verwerkt kan worden. Deelname aan deze regeling is vrijwillig. Om er deel aan te nemen is moet er een registratie plaatsvinden op Mijn  Belastingdienst Zakelijk.

 

Ook belangrijk is dat de platforms (zoals BOL.com) een rol krijgen in de btw aangifte. Een ondernemer is verantwoordelijk voor de btw-afdracht over producten die hij via een platform aan consumenten verkoopt. In de nieuwe btw-regels is het platform verantwoordelijk voor deze btw-afdracht als het platform een ‘actieve rol’ speelt. Een actieve rol is meer dan alleen digitaal vraag en aanbod bij elkaar brengen. Bijvoorbeeld bestellingen en betalingen van producten faciliteren. Het platform ondersteunt aankoop en levering van producten aan particuliere klanten en is daardoor btw verschuldigd in het land waar de klant woont.

Onze diensten