nieuwsbericht 2022-04

Ondernemers staan voor uitdagingen, maar blijven positief

Ondernemers staan voor een diversiteit aan uitdagingen, maar blijven positief, constateert de Kamer van Koophandel. Het eigen welbevinden is zelfs verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Desondanks worstelen veel bedrijven met hogere kosten en een aarzeling om prijzen te verhogen.

De KvK deed navraag bij ruim 1.500 ondernemers en die waarderen hun bedrijf net als vorig jaar met een 7,2. Het eigen welbevinden krijgt een 7,5, tegen 7,2 in 2021. Volgens Josette Dijkhuizen, bijzonder hoogleraar Duurzame Inzetbaarheid van Ondernemerschap aan Tilburg University, zijn ondernemers ‘rasoptimisten’. ‘Zelfs in deze onzekere tijden met heel veel uitdagingen scoren ze relatief hoog op welbevinden. Vorig jaar zaten we nog midden in de coronapandemie met veel beperkingen, hetgeen waarschijnlijk het lagere cijfer verklaart.’

Provincies pleiten voor verlaagd btw-tarief streekproducten

Het moet aantrekkelijker worden voor consumenten om lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel te kopen. Een verlaging van de btw op biologische en streekproducten kan daarbij helpen.

Dat stellen de twaalf Nederlandse provincies in een gezamenlijk rapport. Het positionpaper ‘Landbouw en Voedsel, samenwerken aan perspectief voor agrarische ondernemers’ van het Interprovinciaal Overleg (IPO) is 23 november op het ministerie van Landbouw overhandigd aan minister Piet Adema (LNV).

Welke producten er precies onder moeten vallen en wat de relatie is met andere btw-maatregelen, is nog onduidelijk. In oktober schreef stasatssecretaris Van Rij dat het kabinet zorgvuldig onderzoek wil doen naar een btw-nultarief op groente en fruit. De provincies doen suggesties om supermarkten – en andere partijen in de voedingsketen – meer bij veranderingen in de landbouw te betrekken. Ook doen ze de suggestie om afspraken te maken over een minimumaandeel aan Nederlandse waar in de supermarkten. Verder pleiten de provincies voor aanpassing van wet- en regelgeving die duurzaam ondernemerschap in de weg staan.

Grote verontwaardiging over ‘geluk’ zwartspaarders

Er is flink wat Haagse ophef ontstaan over het voordelige neveneffect voor zwartspaarders bij tijdelijke opschorting van de vermogensrendementsheffing. Een meerderheid in de Tweede Kamer noemt het onacceptabel dat de fiscus niet kan navorderen noch boetes op kan leggen. D66, CDA en Partij van Arbeid vragen staatssecretaris Marnix van Rij dan ook snel te onderzoeken hoe dit gat gedicht kan worden.

‘Ik wil dat de staatssecretaris alles op alles zet om zwartspaarders op te sporen, én een manier zoekt om ze alsnog een naheffing te laten betalen’, zegt D66-Kamerlid Romke de Jong. Dat komt na waarschuwingen die afgelopen week verschenen over zwartspaarders die hun zwarte geld alsnog melden zonder consequenties, schrijft het FD.

Dat zwartspaarders ongeschonden weg kunnen komen is een onbedoeld gevolg van het zogenaamde kerstarrest van de Hoge Raad van december vorig jaar. Sinds het arrest mag over spaargeld alleen op basis van de werkelijke rente — en de werkelijke hoeveelheid spaargeld — belasting worden geheven.

Tot verontwaardiging van de Kamer liften de zwartspaarders mee op die uitspraak. Boetes van de fiscus voor het niet opgeven van vermogen in box 3 kunnen in theorie oplopen tot wel 300% van de ontdoken heffing. Maar rendement op spaargeld was de afgelopen jaren nul. Daarmee de belasting en de boete dus ook.

Onze diensten