nieuwsbericht 2022-06

Wachtrij bij de Belastingtelefoon

Door personeelstekorten bij de Belastingdienst konden burgers en bedrijven die de Belastingtelefoon belden de afgelopen maanden ongeveer 900.000 keer niet terecht met hun vragen. Dat blijkt uit cijfers die NRC bij de Belastingdienst opvroeg.

Daaruit blijkt dat in de maanden augustus, september en oktober 2,6 miljoen keer werd gebeld met de Belastingtelefoon. Zo’n 500.000 keer werd een telefoontje geweigerd omdat de wachtrij te lang was en het belsysteem de verbinding daarom direct verbrak. Bijna 400.000 keer werd er zelf opgehangen door mensen die in de wachtrij stonden omdat ze te lang moesten wachten. Gemiddeld moest men 15 minuten wachten om een medewerker aan de lijn te krijgen. Al in juli waarschuwde de Nationale Ombudsman dat hij opvallend veel klachten binnenkreeg over de bereikbaarheid van de BelastingTelefoon. De ombudsman waarschuwde toen dat het onbeantwoord blijven van vragen verstrekkende gevolgen kan hebben, schrijft NRC.

 

Inkomen Airbnb, Uber, Bol.com, Amazon en Marktplaats

Digitale platformen (zoals Airbnb, Ebay, Bol.com, Amazon, Marktplaats en Uber) zullen vanaf 2023 informatie over hun klanten / verkopers automatisch moeten doorgeven aan de Belastingdienst. De EU voert nieuwe regelgeving in (DAC7) om te zorgen voor meer fiscale transparantie in de digitale economie. Dit betekent dat digitale platformen vanaf 1 januari 2023 verplicht zullen zijn om informatie over verkopers die gebruikmaken van deze platformen, zoals hun inkomsten, door te geven aan de Belastingdienst.

De EU zal – vermoedelijk per 2024 – wetgeving (DAC 8) invoeren, waardoor ook informatie over cryptomunten moet worden doorgeven aan de Belastingdiensten in Europa.

 

Het DGA-loon in de BV in 2023

DGA staat voor Directeur-Grootaandeelhouder. Als DGA ben je als werknemer in dienst van jouw eigen besloten BV.

Voor 2023 geldt:

Iemand die werkzaamheden verricht voor een vennootschap waarin hij of zijn partner een aanmerkelijk belang heeft (dus meer dan 5% van de aandelen houdt), wordt geacht tenminste € 51.000 salaris te verdienen. Het loon mag niet minder zijn dan dat van de bestbetaalde werknemer in de bv of daarmee verbonden lichamen.

Nu (2022) geldt ook nog dat het loon niet meer dan in belangrijke mate (25%) naar beneden mag afwijken van hetgeen gebruikelijk is in niet DGA-verhoudingen (doelmatigheidsmarge). Deze doelmatigheidsmarge zal in 2023 volledig verdwijnen.

 

40% ondernemers bewaart bonnen in een schoenendoos

Ruim de helft van de kleine ondernemers werkt minstens één keer per week zijn of haar administratie bij. Toch bewaart vier op de tien ondernemers bonnetjes in een (schoenen)doos, kastlade of andere plek in huis. Volgens de belastingdienst zijn er betere manieren om de administratie in te richten.

Een flitspeiling van de Belastingdienst onder 430 kleine ondernemers laat zien dat meer dan de helft van hen minimaal één keer per week de administratie bijwerkt. Ook doet meer dan de helft de administratie in een spreadsheet (zoals Excel). De Belastingdienst is hier geen voorstander van en adviseert ondernemers online boekhoudsoftware te gebruiken. Dit beveiligt gegevens goed en zorgt ervoor dat de administratie actueel is. Daarnaast is het via deze software mogelijk de btw-aangifte in te dienen.

Onze diensten