nieuwsbericht 2023-12

Hogere rentes lokken Nederlandse spaarders naar buitenland

Nederlanders hebben het afgelopen jaar veel meer spaargeld bij buitenlandse banken geparkeerd, vermoedelijk gelokt door de hogere spaarrentes. Eind september stond 10,5 miljard euro aan tegoeden van Nederlandse huishoudens bij banken in andere eurolanden. Dat is bijna het dubbele ten opzichte van twee jaar eerder, meldt De Nederlandsche Bank (DNB).

DNB, dat zich baseert op de eigen kwartaalcijfers en die van de Europese Centrale Bank (ECB), merkt op dat de tegoeden van huishoudens bij Nederlandse banken in dezelfde periode veel minder hard groeiden. Het ging om een stijging van net geen 8 procent tot een totaal van 566,7 miljard euro dat op Nederlandse spaar- en betaalrekeningen stond.

In totaal staat nu ongeveer 1,8 procent van alle banktegoeden van Nederlandse huishoudens bij buitenlandse banken gestald. Vooral landen waar de spaarrentes onlangs stegen waren volgens DNB populair.

Zo waren de afgelopen tijd de Baltische staten, Italië en Griekenland populair bij Nederlandse spaarders. Van oudsher waren vooral buurlanden België en Duitsland belangrijke bestemmingen voor Nederlandse banktegoeden. Banken in dat laatste land hebben in absolute termen nog steeds het hoogste bedrag aan Nederlands geld op hun rekeningen, namelijk 2,3 miljard euro.

 

Veel verouderde testamenten

Duizenden oude testamenten, waaronder zelfs typemachine-creaties, blijven circuleren. Uit onderzoek van Notariële Diensten (september 2023) blijkt dat meer dan 30% van de duizenden onderzochte testamenten dateert van vóór 1990. Terwijl wetten en regels al lang zijn veranderd. Dit vormt een tijdbom bij overlijden. Daarbij is het vinden van oude testamenten vaak een grote uitdaging. Resultaat? Onnodige kosten en complicaties bij nalatenschappen. Advies is om het testament daarom om de vijf jaar te herzien. Bij het Centraal Testamentenregister kan er kosteloos nagegaan worden of er überhaupt een testament is.

 

Eén op de zes huizenkopers leent geld van familie

Eén op de zes huizenkopers met een hypotheek leent geld van familie om een woning te kopen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). DNB waarschuwt dat de prijzen op de krappe woningmarkt verder kunnen stijgen als kopers meer geld kunnen besteden aan een huis.

Doorgaans sluiten kopers bij een bank of verzekeraar een hypotheek af. Daarnaast komt geld voor een huis lenen van familie of vrienden volgens DNB relatief vaak voor, vaak in combinatie met een hypotheek bij een financiële organisatie. In 2020 hadden 645.000 kopers een zogeheten familiehypotheek, zegt de centrale bank na onderzoek van DNB-economen. De waarde van al deze hypotheken samen was dat jaar 70 miljard euro, zo’n 10 procent van alle terug te betalen hypotheken bij elkaar.

Kopers met een familiehypotheek maken volgens de bank met het extra geld meer kans op een huis omdat zij een hoger bod kunnen doen. Dit kan leiden tot hogere huizenprijzen. Om dit te voorkomen moeten hypotheekverstrekkers beter kijken of een huizenkoper extra geld leent van familie, vindt DNB.

De familiehypotheek zorgt onbedoeld ook voor belastingvoordeel, meldt DNB verder. De rente van zo’n hypotheek mag namelijk worden afgetrokken van het belastbaar inkomen als die overeenkomt met de hypotheekrente die banken en verzekeraars hanteren. Vooral rijkere huizenbezitters profiteren volgens de centrale bank van deze belastingkorting. Door beter te kijken naar familiehypotheken worden onbedoelde belastingvoordelen kleiner, zegt DNB.

Onze diensten