nieuwsbericht 2024-08

Kabinet beraadt zich nog op suikertaks

Het kabinet beraadt zich op dit moment over de vraag of de omzetting naar een gedifferentieerde verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken wenselijk is, en zo ja, welk scenario dan de voorkeur heeft. Dit najaar wordt de Kamer geïnformeerd over de voortgang van de besluitvorming. Dat staat in een verslag van staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën van een schriftelijk overleg in de Eerste Kamer over de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken.

Als wordt besloten tot omzetting naar een gedifferentieerde verbruiksbelasting, gaat een gezondheidsdoelstelling gelden. Alcoholvrije dranken met weinig suiker worden dan minder belast dan nu, en dranken met veel suiker meer belast dan nu.

De huidige verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken heeft hoofdzakelijk een budgettair doel. Ook de verhoging per 1 januari 2024 had hoofdzakelijk een budgettair doel. In vergelijking met andere (EU-)landen waar een verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken bestaat, is in Nederland de opbrengst – afgezet tegen de bevolking – fors. Van Oostenbruggen merkt hierover op dat ieder land zijn belastingen op een andere manier inricht en dat landen verschillende doelstellingen kunnen hebben.

 

Veel foute adviezen aan zzp’ers rond controle op schijnzelfstandigheid

Adviseurs raden zzp’ers soms aan om een bv op te richten. Maar dat werkt niet, verklaart de fiscus tegenover De Telegraaf. “Wij kijken door dit soort constructies heen.” De Belastingdienst controleert vanaf 1 januari weer of zelfstandigen niet feitelijk in loondienst werken. Het ministerie van SZW en de Belastingdienst waarschuwden in een webinar voor misleidende adviezen. “Wij zien partijen die via websites en sociale media propageren dat het oprichten van een bv je beschermt tegen het risico om naheffingen te krijgen.” Met een bv zouden ze in loondienst werken. “Maar dat heeft weinig zin. Iemand die onder werkgeversgezag staat is ook een werknemer als hij via zijn eigen bv werkt.”

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) ziet partijen die zzp’ers garanderen dat ze niet in de problemen komen als ze hun formule of stappenplan volgen, zegt voorzitter Cristel van de Ven. Maar garanties kunnen niet gegeven worden, want de criteria die op een dienstverband wijzen, moeten in samenhang bekeken worden. “Daarbij zegt de Belastingdienst dat ze alles per situatie bekijken en daarna pas met een oordeel komen.”

Van de Ven stelt dat veel zzp’ers zich niet in allerlei bochten hoeven te wringen uit angst voor handhaving: “Kijk vooral goed hoe je je opdrachten verwerft en of je daadwerkelijk als zzp’er je werk uitvoert. Dat kan bijvoorbeeld door je te laten inhuren op basis van jouw unieke kwaliteiten, met een resultaatverplichting, op projecten met een duidelijk begin en eind.”

 

Zorgbedrijven sluisden miljoenen aan coronasubsidie naar buitenland

De regering tuigde in 2021 de regeling Coronabanen in de zorg (Cozo) op om het zorgpersoneel te ontlasten. Dat jaar is een kleine € 84 miljoen aan subsidie overgemaakt aan 513 zorgaanbieders die gezamenlijk 7.342 coronabanen realiseerden. Maar begin 2022 trok de overheid de stekker uit de Cozo-regeling vanwege fraudevermoedens. De Arbeidsinspectie schatte destijds dat er via 25 zorgorganisaties ten minste € 2,9 miljoen op een buitenlandse bankrekening van een Nederlands bedrijf was beland. Via die rekening is een deel weer bij Nederlandse bankrekeningen van mensen met een buitenlandse nationaliteit terechtgekomen.

Follow The Money dook in de zaak en stelt nu dat minimaal een kwart van de betaalde subsidie niet aan Cozo-personeel is besteed. Via een witwasroute zouden zorgbedrijven subsidie naar het buitenland hebben doorgeleid. Stromannen zouden gelden hebben overgemaakt naar een bankrekening in Litouwen, met als spil een Rotterdams adviesbureau. “Een jong adviesbureau dat zich richt op strategische vraagstukken binnen zorg en welzijn”, aldus de eigen website. Het Rotterdamse bedrijf was betrokken bij 8 ton aan Cozo-subsidies die vier bedrijven opstreken.

Onze diensten