Opdrachtgevers leggen risico op naheffing bij zzp’er
Zzp’ers treffen vaker clausules aan in hun contracten waarin opdrachtgevers financiële risico’s doorschuiven naar de zzp’er zelf. Mogelijke boetes en naheffingen worden doorgeschoven, terwijl dat juridisch gezien niet altijd helemaal mag. Dat meldt de NOS.
Met dit soort clausules willen opdrachtgevers zzp’ers verantwoordelijk stellen voor de naheffingen en boetes die opdrachtgevers kunnen krijgen als blijkt dat de zzp’er een schijnzelfstandige is. Sinds begin dit jaar is de Belastingdienst actief aan het handhaven tegen schijnzelfstandigheid, al worden er dit jaar overigens nog geen boetes uitgedeeld.
De schrik zit er bij sommige zzp’ers goed in na het lezen van de passages, want het gaat om bedragen die in potentie kunnen oplopen tot duizenden euro’s. De NOS sprak met zzp’ers en las de desbetreffende clausules uit hun contracten. Juristen bevestigden aan de NOS dat hier passages tussen zitten die onwettig zijn.
Afspraken over zero-emissiezones
Gemeenten, brancheorganisaties en staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat hebben afspraken gemaakt over de uitvoering van de zero-emissiezones. Dit schrijft de staatssecretaris in een Kamerbrief over de gevolgen van de ingestelde zero-emissiezones voor de ondernemers die nog niet aan de eisen kunnen voldoen of ondernemers die anderszins in de knel komen.
Sinds 1 januari 2025 hebben de eerste 14 gemeenten een zero-emissiezone ingevoerd en zo’n 15 andere gemeenten volgen later. Om de invoering soepel te laten verlopen zijn er afspraken gemaakt over onder andere de boetevrije periode, langer uitstel voor bestelauto’s met emissieklasse 6 en landelijk geldende ontheffingen voor ondernemers die de overstap naar een elektrisch voertuig (nog) niet kunnen maken.
Een zero-emissiezone is een gebied waar op termijn alleen nog uitstootvrije bedrijfsauto’s en vrachtwagens mogen rijden. Sinds 1 januari 2025 worden de eerste, meest vervuilende voertuigen geweerd. Gemeenten voeren de zones in om de luchtkwaliteit en leefbaarheid in die gebieden te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen.
De afspraken zijn op verzoek van de Tweede Kamer gemaakt. Ten eerste zal elke gemeente een boetevrije periode van minimaal zes maanden instellen. Als er lokaal aanleiding toe is, staat het een gemeente vrij om een langere periode te hanteren. Ook wordt er een wetswijzigingstraject gestart om bestelauto’s met emissieklasse 6 een jaar langer uitstel te geven. Dat is gunstig voor bijna de helft van de bedrijfsbussen, zo’n 46 procent. Deze twee maatregelen geven ondernemers meer tijd en ruimte voor de overstap naar een elektrisch bedrijfsvoertuig.
Kabinet wil contant geld opnemen in wet verankeren
Minister Heinen (Financiën) heeft de Wet chartaal betalingsverkeer naar de Tweede Kamer gestuurd. Die verplicht banken om een netwerk van geldautomaten in stand te houden.
Daarmee wordt het beschikbaar houden van contant geld voor het eerst wettelijk vastgelegd. De wet verplicht grote banken om een landelijk dekkend netwerk van geldautomaten in stand te houden. Dit betekent dat er binnen een straal van vijf kilometer een werkende geldautomaat te vinden moet zijn. Bovendien is het voorstel dat klanten van grote en middelgrote banken voortaan bankbiljetten kunnen storten bij geldautomaten. DNB gaat toezicht houden op de naleving.
Banken hebben al afspraken over een landelijke infrastructuur van geldautomaten, maar dat blijkt volgens de minister niet voldoende om de bereikbaarheid van contant geld in de toekomst te kunnen garanderen. Contant geld opnemen mag particulieren geen geld gaan kosten; voor ondernemers gaan maximumtarieven gelden.